Cum se tratează tendinita mâinii?

Tendinita la mână este o problemă care poate avea cauze diferite. Adesea, de exemplu, rezultă din mișcări repetate în timp și o supraîncărcare a tendoanelor mâinii și încheieturii care pot provoca această inflamație, dar poate fi și consecința unor boli specifice. Oricare ar fi motivul de bază, este o afecțiune care nu trebuie neglijată, deoarece lipsa tratamentului sau gestionarea inadecvată o poate agrava. Prin urmare, să încercăm să înțelegem ce este tendinita mâinii, cauzele, simptomele și, mai ales, terapiile utilizate pentru tratarea acesteia.

Atunci când vorbim despre tendinită, ne referim la oinflamație a tendoanelor, structurile care sunt responsabile de conectarea oaselor la mușchi. În funcție de tendoanele afectate, se pot distinge diferite tipuri de tendinită. La mână, această inflamație poate afecta tendoanele flexoare (care merg de la mușchii antebrațului până la degete), tendoanele extensoare (care permit extensia degetelor, adică îndreptarea lor) și, de asemenea, teaca sinovială a tendonului, o membrană care are o funcție de protecție.
Termenul utilizat pentru a descrie o tendinită care afectează teaca sinovială este „tenosinovită”: printre afecțiunile de acest tip se numără tenosinovita stenozantă – așa-numitul „deget care pocnește” – și tenosinovita stenozantă a lui De Quervain, care se referă la o inflamație a celor două tendoane din încheietura mâinii care permit mișcarea degetului mare. Nu de puține ori, această formă de tendinită afectează proaspetele mame din cauza mișcărilor efectuate atunci când ridică și țin copilul în brațe.

Tendinita mâinii: de ce poate fi cauzată?

Tendinita mâinii este adesea cauzată de o suprasolicitare a tendoanelor, de microtraumatisme sau de gesturi repetate care solicită partea care provoacă inflamația. Nu este o coincidență faptul că printre cei mai expuși se numără cei care practică sporturi care implică în special mâinile, cum ar fi tenisul, dar și cei care folosesc tastatura și mouse-ul unui computer timp de mai multe ore la rând sau care utilizează în mod prelungit un smartphone, de exemplu.
În alte cazuri, însă, tendinita mâinii poate fi consecința unor afecțiuni medicale specifice, cum ar fi bolile reumatice și diabetul, de exemplu.

Cum să vă dați seama dacă aveți tendinită la mână: cele mai frecvente simptome

Tendinita la mână se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, însă un simptom mereu prezent este, de obicei, durerea în zona afectată. La acesta se pot adăuga și alte semne, cum ar fi umflarea, deoarece inflamația poate provoca o acumulare de lichid în zona afectată, căldură și roșeață.
În funcție de tipul de tendinită, pot apărea și alte simptome. În cazul „degetului care pocnește”, de exemplu, se formează un nodul tendinos la baza degetului afectat, care provoacă pocnetul tipic atunci când degetul este flexat și întins. De obicei, pocnitul este asociat și cu durere. În tenosinovita stenozantă a lui De Quervain, pe de altă parte, durerea se poate extinde de la mână la antebraț.
În ceea ce privește diagnosticul, acesta apare de obicei în urma unui examen medical, deși testele imagistice pot fi necesare în anumite cazuri.

Tendinita la nivelul mâinii: cum este tratată?

De obicei, în tratamentul tendinitei la mână, abordarea de alegere este conservatoare.

.
Medicul ar putea sugera atunci: Terapia se va schimba în mod clar și în funcție de cauza de bază. Dacă originea este o patologie sistemică, cum ar fi diabetul, de exemplu, va trebui să se procedeze la un tratament menit să gestioneze corect această boală.

  • odihnă, evitând activitățile și mișcările care provoacă durere și care pot agrava inflamația;
  • imobilizarea părții afectate cu ajutorul unor instrumente specifice, cum ar fi o orteză;
  • utilizarea de medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea și inflamația;
  • aplicarea de gheață pe partea afectată;
  • în anumite cazuri, injectarea de corticosteroizi.

În anumite cazuri, poate fi, de asemenea, necesar să ne bazăm pe un curs specific de fizioterapie, în timpul căruia fizioterapeutul poate sugera exerciții de întindere pentru mână sau terapii instrumentale.

În alte situații, pe de altă parte, atunci când tendoanele au fost deteriorate și abordarea conservatoare nu duce la ameliorare, poate fi oportun să se evalueze

intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți situația și a permite pacientului să își restabilească mișcarea.

Poate fi prevenită tendinita la nivelul mâinii?

Pentru a evita apariția tendinitei la nivelul mâinii, experții recomandă respectarea anumitor măsuri de precauție, cum ar fi

  • nu suprasolicitați tendoanele mâinii și încheieturii mâinii;
  • cereți unui expert să văurmărească atunci când vă apucați pentru prima dată de un sport care crește riscul de a dezvolta tendinită la mână, astfel încât să învățați mișcările corecte și toate trucurile pentru a preveni problema;
  • luați pauze frecvente dacă efectuați activități care tind să vă forțeze încheieturile mâinilor și încheieturile mâinilor;
  • dacă provoacă dureri la nivelul mâinilor, opriți activitatea pe care o desfășurați pentru a nu declanșa inflamația.

În general, însă, este întotdeauna bine să cereți sfatul medicului cu privire la cele mai utile strategii de adoptat pentru a preveni tendinita atunci când, pentru muncă sau din alte motive legate de sport și hobby-uri, practicați în mod constant mișcări care vă pot expune riscurilor.
În mod similar, în cazul apariției unor simptome suspecte, este esențial să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a întreprinde cât mai curând posibil o terapie adecvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *